The Sausage Machine

november 4, 2009

Drie teksten “die ons in het hart raken en waar we ongemakkelijk van worden”: de nominaties voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009

NedTaalunie09 De Nederlandse Taalunie (Den Haag, 4 november 2009) verspreidt blij literair nieuws onder de kop …

Drie ongemakkelijk makende teksten voor Taalunie Toneelschrijfprijs 2009

We hebben een breed palet aan teksten beoordeeld. Wat opviel, is dat er zulke goede dialogen geschreven worden. Uiteindelijk hebben we gekozen voor drie teksten die ons in het hart raken en waar we ongemakkelijk van worden.

Dat verklaarde de jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs bij de bekendmaking van de genomineerde teksten voor de editie 2009.

De kandidaten voor de prijs, met een waarde van 10 000 euro zijn:

hitler is d              zoals de dingen             The Broken Circle

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de uitreiking op 30 november 2009 in het stadhuis van Antwerpen. Het wordt een gevarieerde avond met onder meer de Taalunie Toneellezing door Jan Lauwers, fragmenten uit de genomineerde stukken en interviews met de genomineerden door Luc Janssen.

Voor het eerst lezen dit jaar studenten van drie theateropleidingen (Universiteit Antwerpen, UGent en HKU Utrecht) de genomineerde teksten. Zij kiezen hun eigen winnaar.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestaat uit dramaturg en redacteur Cecile Brommer, actrice Chris Thys en regisseur Erik Whien.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De Taalunie organiseert de uitreiking samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Theater Instituut Nederland en de Stad Antwerpen.

Uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs: 30 november 2009 om 20 uur, in het Stadhuis van Antwerpen (Schoon Verdiep). Toegang gratis. Komst vooraf melden bij Els Steegmans, els.steegmans at schrijverspodium.be

Studenten debatteren met genomineerden op 30 november om 18 uur, zelfde locatie.  Wie deze gesprekken wil bijwonen, kan zich aanmelden bij Els Steegmans.

Advertenties

1 reactie »

  1. Aanvulling door janien
    Zie Taalschrift, december 2009, een reportage van Alexandra De Laet: Een toneeltekst sterft (bijna) nooit. De genomineerden met winnaar Stijn Devillé aan het woord!

    Reactie door janien — januari 12, 2010 @ 3:20 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: