The Sausage Machine

november 4, 2009

Lang leve het wilde kiezen! Over (verplichte) literatuurlijsten

BrechtEvensergenscovers 

 

Welke boeken zouden er op de verplichte literatuurlijsten moeten staan?

Dàt was de vraag die Peeters & Pichal zo-even opgooiden in hun Radio 1-consumentenprogramma op de Antwerpse Boekenbeurs.

Pieter Aspe, Nicci French, ‘The Da Vinci Code’ van Dan Brown, graphic novels* en strips: mogen deze boeken en auteurs van jou voorkomen op een verplichte literatuurlijst in het middelbaar onderwijs? (Peeters & Pichal, Radio 1, 4 november 2009. * van TSM, zie voetnoot.)

Zoals te verwachten werd het een oefeningetje in open deuren intrappen. Die eeuwige vraag over de samenstelling van leeslijsten in het middelbaar onderwijs! Het woelen en wriemelen van welles-nietes. Welke literatuurdocent of lezer kan er niet van meespreken!?

Op hun forum reageerde ik met:

LeeslijstRadio109

Ter illustratie, enkele voorbeelden van literatuur- of leeslijsten online. Mijn antwoord van een tijdje geleden op de vraag van een communitylid Nederlands op zoek naar recente leeslijsten en suggesties voor het leesportfolio voor de 2e graad middelbaar.

Dit is een impulsreactie … ik geef je snel de eerste webadressen die in me opkomen. Met excuus voor de vergetelheid van misschien wel interessantere bronnen. Maar de community redt, en dat geeft een goed gevoel.

 •  Mag ik jou een nieuwe lijst aanbevelen, een boekencatalogus ingedeeld naar de zes leesniveaus van en door dr. Theo Witte? Daar vind je ‘literatuur op maat’: www.lezenvoordelijst.nl.
 • Misschien vind je tussen de boeken voor de 3e graad hier en daar ook wel iets voor een sterke lezer in jouw 2e graad? Je kunt kijken op www.deleeslijst.be.
 • Natuurlijk is er de aloude Boekenzoeker waar leerlingen zelf op zoek kunnen naar spek voor hun bek: www.boekenzoeker.be.
 • Supersnelle, all in, gesneden brood of kant-en-klare oplossing voor wie de wanhoop nabij is: (reclame!) de Boektoppers van Van In.
 • Last but not least is er onze noorderbuurman Jeroen Clemens die ik je heel warm wil aanbevelen: zijn edublog met de leesblogs van zijn leerlingen kunnen je – ook voor het leesportfolio – vast inspiratie geven! Je vindt hem op http://hpblogs.nl/jeroencl/.
 • …. Eigen lof stinkt, maar in mijn oude Leesfabriek valt er misschien nog iets te rapen voor het leesportfolio – je vindt er ook mijn visie op leeslijstjes …: welkom in (lit)(edu)blog The Sausage Machine!

(E-mail Janien Benaets aan vakcommunity Nederlands, 22-09-2009.)

– Update 07-11-2009: Kadering van ‘het wilde kiezen’ (janien @ Mark Broeckx) op het forum van Peeters & Pichal op Radio 1.

– Update 12-01-2010. Niet te missen! De CANON 50 NEDERLANDSE LITERATUUR van prof. dr. Marita Mathijsen en haar pleidooi Niets is zo vanzelfsprekend als een verplichte literatuurlijst op school. (Taalschrift, december 2009.)

UPDATE! Over lit lists in wereldbreed perspectief: zie Johan Eeckhout op De Papieren Man (14-04-2010). Niet te missen!

* Voetnoot
Afbeelding: ‘beeldroman’ of graphic novel van Brecht Evens, via Brechtnieuws. (Oh, what a wonderful world of a graphic novelist!)
Update 5 september 2010: Brecht Evens staat met Ergens waar je niet wil zijn op De Leeslijst 2010-2011 van Stichting Lezen Vlaanderen! Zie aldaar ook het mooie filmpje met Brecht en boek! … En ontdek er meteen de overige 11 titels.

4 reacties »

 1. […] van een methode of  leeslijst – ik kies voor het ruimste sop, de meest weidse verten, het wilde kiezen, het serendipische leren van literatuur (uiteraard binnen de gegeven verplichtingen, ik wil geen […]

  Pingback door Theo Witte nieuwe goeroe van het literatuuronderwijs « The Sausage Machine — november 11, 2009 @ 7:55 pm | Beantwoorden

 2. […] mening? Zoals eerder gezegd, ben ik voor het wilde kiezen van boeken op school. De literatuurdocent geeft immers de kennis door om zijn jongere […]

  Pingback door De Canon 50 Nederlandse literatuur volgens Marita Mathijsen « The Sausage Machine — januari 19, 2010 @ 10:14 am | Beantwoorden

 3. […] stapsteen tot stapsteen jumpend van boek naar boek. Nooit meer de foute boekkeuze, nooit meer het intwildeweg zoeken en vinden van boeken. Nooit meer de foute didactiek of boeken lezen als een kieken zonder […]

  Pingback door Lezen voor de lijst 2.0: het verplichte lezen nooit eerder zo sociaal. En comfortabel! | The Sausage Machine — september 8, 2011 @ 8:27 am | Beantwoorden

 4. […] van leeslijsten en de creatieve (ik citeer de VRT)vondsten van de leraar op dat vlak heb ik ondertussen wel de buik vol. De slimme VRT wist dit varkentje inderdaad heel recent (7 november 2011 […]

  Pingback door de nullen vermorzelen mijn moreel als de wi… (Benno Barnard over Jeroen Meus) | The Sausage Machine — november 19, 2011 @ 4:02 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: