The Sausage Machine

november 9, 2009

Berlin, 20 Jahre Mauerfall. Miteinander, nicht gegeneinander

“Miteinander, nicht gegeneinander” staat te lezen op een van de plaquettes op de Alexanderplatz in Berlijn. Tegen wil en dank stonden de Berlijners ooit tegenover elkaar, gescheiden door een letterlijke muur van onbegrip. Nu werken de Berlijners samen en genieten ze bewust van betere tijden. Dat zie je in de indrukwekkende nieuwe architectuur, maar ook aan een willekeurig tafereeltje: een man (vroeger West-Duitser) en een vrouw (vroeger Oost-Duitser) die samen op een terras aan de Gendarmenmarkt genieten van een glas wijn. Berlijn voelt als een gelukkige stad.

Erno Mijland, Berlijn en de veerkracht van een stad, 21 september 2009.

Dit is Berlijn 2009 in een impressie en een foto van kennisondernemer Erno Mijland op zijn Alles kan altijd beter-blog.

ErnoMijlandBerlin09

Foto Erno Mijland

Dit was Berlin in een historische reconstructie van de Muur, een computeranimatie van Deutsche Welle i.s.m. Stiftung Berliner Mauer.

Bondskanselier Angela Merkel van de BRD, van Oost-Duitse origine, een van de machtigste vrouwen in de wereld, getuigt in de Frankfurter Rundschau:

Der Fall der Mauer am 9. November 1989 war für uns in der DDR ein unbeschreibliches Ereignis. Er war der Anfang vom Ende der SED-Diktatur. Er bedeutete das Ende des Kalten Krieges. Ich selbst habe diesen Abend in Berlin miterlebt. Ich sah Schabowskis Pressekonferenz im Fernsehen und rief sofort meine Mutter an, um sie an eine alte Verabredung zu erinnern: Wenn uns die Mauer nicht mehr am Reisen hindern würde, würden wir, so sagten wir immer in meiner Familie, im Kempinski Austern essen gehen. Wir rechneten allerdings beide nicht damit, dass sich die Grenze noch am selben Abend öffnen würde.

Also ging ich wie jeden Donnerstagabend in die Sauna. Als ich zurückkam, hörte ich, der Grenzübergang Bornholmer Straße sei offen. Ich bin sofort hingelaufen und habe wie tausend andere Menschen den Grenzübergang nach Westen überquert. Ich empfand – wie alle anderen – eine unglaubliche Freude. Der Empfang in West-Berlin war sehr, sehr herzlich. In einer wildfremden Wohnung haben wir mit einer Dose Bier auf die Maueröffnung angestoßen. Dann bin ich wieder nach Hause nach Ost-Berlin gegangen.

Bundeskanzlerin Angela Merkel in: Mauerfall: Die ganze Welt sah auf Berlin, Frankfurter Rundschau, FR-online, november 2009.

Vandaag nemen ook scholen en kunstenaars van hier deel aan het grote dominoproject in Berlin. In ‘creatieve herinnering’ aan de Wende, de Umbruch, deze revolutie die het einde van de Koude Oorlog, het einde van het IJzeren Gordijn, inluidde. Een mijlpaal van vrede en vrijheid in onze geschiedenis.

Op zoek naar schrijvers over de Mauerfall koos ik de boektrailer van de Duitse schrijver Renatus Deckert, en twee gerenommeerde Duitsland- en Berlijnkenners uit Vlaanderen en Nederland: Geert van Istendael n.a.v. de docu Terug naar Berlijn, en Cees Nooteboom met Berlijn 1989 – 2009, een actualisering van zijn Berlijnse notities. De laatste twee auteurs waren dezer dagen in Antwerpen: Cees Nooteboom op het festival De Nachten dat dit jaar speciaal in het teken van Berlijn liep, Geert van Istendael op de Boekenbeurs.

De Val van de Muur in de Duitse les? Je kunt je laten onderdompelen in de digitale overvloed … Voor didactisch gesneden brood verwijs ik graag naar aanbevelingen van Fachberater Joachim Jost van Goethe-Institut Brüssel die onlangs nog op de Tag der deutschen Sprache van CNO-Universiteit Antwerpen aantrekkelijk en degelijk lesmateriaal presenteerde. Paul Goossen van de Nederlandse vakcommunity Duits beveelt het online Digizine 3 van de methode Duits Neue Kontakte (Noordhoff) aan, voor de democratische gelegenheid voor iedereen gratis toegankelijk.

Een avondlijke update

Eerlijk gezegd overviel me tijdens het bloggen vanmorgen dezelfde gedachte als die ik vanavond bij Aïda op de Blog der Zuchten las:

Ik herinner me ook nog als gisteren wat nu geschiedenis is. En wie ooit Berlijn bezocht kan dit niet gedaan hebben zonder de immense impact ervan gevoeld te hebben.

Maar bij elke reportage of documentaire was er bij mij ook constant die gedachte die haast niet in de media komt. De gedachte aan al die andere mensonterende en misdadige muren die vandaag nog bestaan en zelfs nog verder gebouwd worden. Of zullen we voor uitgebreide media-aandacht misschien nog 50 jaar moeten wachten, als de twintigste verjaardag van de val van deze muren zal gevierd worden.

Aïda, de Muur, Laat ons vieren!? 9 november 2009.

Advertenties

1 reactie »

  1. Razend interessant, en nog steeds actueel. Ik had er vandaag nog over met een vriend uit Duitsland. Wie zien stilaan eenzelfde proces ontstaan op de Balkan.

    Reactie door Stijn — november 9, 2009 @ 11:40 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: