The Sausage Machine

januari 14, 2010

Ridder of zonnekoning van de media?

Filed under: Uncategorized — janien @ 12:58 pm
Tags: , , , ,

  Hoofse ridder, literatuurgeschiedenis.nl.

Ridder of zonnekoning van de media? Ik ontleen de metaforen voor Helmut Lotti aan een artikel uit Het Nieuwsblad: Lotti’s eisen schadevergoeding voor foto die niet verscheen. Al een tijdje volg ik het dispuut tussen Helmut Lotti en de sensatiepers. Het artikel trok niet alleen daarom mijn aandacht. Er was ook de piek in de stats van deze blog kort geleden (ik zou de datum nog kunnen checken) door zoekers naar de naaktfoto van Jelle Van Riet. Hier en hier zijn ze wel bedrogen uitgekomen.  

De discussie over de bescherming van de privacy en de ‘opdringerigheid’ (‘onbeschaamdheid’) van de media is aan de orde van de dag. Geen media of conversatie of het gaat erover. Hoe luider de media steeds meer ‘nieuws’ bazuint om een steeds groter publiek te kunnen bereiken, hoe harder stemmen in het publiek schreeuwen om ze de mond te snoeren. En dat in de Information Age! De tijd is niet terug te draaien. Een paar (moraal)ridders meer of minder kunnen niet aan excessen verhelpen. Of toch? Hun actie tegen de driestheid, de op hol slaande sensatiezucht, het ongefilterde en onverantwoorde(lijke), het smeuïge uitsmeren en ongevraagde of opgedrongen uitstallen kan wel de discussie aanwakkeren, spijzen, kleuren, verdiepen. En hopelijk meer volwassenen onder wie mediabazen, journalisten en andere nieuwsbrengers en -makers bewust maken van hun verantwoordelijkheid tegenover de nieuwe generaties. Hoor mij preken. Of ook ik geen kind van mijn tijd zou zijn, onderhevig aan media-invloed en standpunten allerhande. Aan de infantilisering van de lezer, kijker, luisteraar wil ik nochtans niet meedoen.

Hoort media in zijn vele verschijningsvormen van serieus tot uiterst light niet tot de dagelijkse kost van de samenleving? Niet te (vr)eten soms, onverteerbaar, aangedikt, vettig, uitgekookt, smakeloos, aangebrand of verzoet. En ja, sommigen onder ons lopen op de catwalks van bekendheid en roem meer in de schijnwerpers dan anderen. Is dat niet normaal? BV’s, BN’s, VIP’s, je wordt een held of niet. Maar zonder media geen helden. Ohne media läuft nichts. Noodzakelijk kwaad dan maar? Of toch zegen van de democratie? Emancipatie van de burger dus?

Aan de andere kant: kan ‘het publiek’, kunnen wij, ooit genoeg krijgen van roddels en broddels, nieuws-gierig en weinig kies-keurig als we door de bank zijn? Ieder diertje zijn pleziertje. Maar of we allemaal zo dom zijn dat we het ware gelaat van de media niet zien? Zoveel spiegeltjes aan de wand: zo herkenbaar en doorzichtig geeft de media zich bloot in woord en beeld. Of gazet of nieuwsblad of ‘kwaliteit’skrant of boekskes of tv of radio of starlounge of nieuwssite of blog. Nochtans … 

… de koord die de media spant, is flinterdun. En koorddansen is evenwichten zoeken. Een zaak van respect, fatsoen, normen-en-waarden, mede-menselijkheid, freedom of speech. Een zaak van maken of kraken, wordt gezegd. Dag allemaal, is het allemaal niet een gewoonste zaak van levenswandel op die koord? Levenswandel, van zender, voeder van de boodschap én ontvanger? Rechtlijnigheid? Geen scheve schaats rijden? Integriteit? Dat vraag ik me af. (Mood: conservative.)

Advertenties

2 reacties »

 1. “Ieder diertje zijn pleziertje” is als slogen aan vrijbrief, waarbij ik me kan voorstellen dat er zelfs voor de meest vunzige zaken een publiek te vinden is.
  En kan het publiek ooit genoeg krijgen van roddels en broddels? Ik ben geen intellectueel en ben geneigd ook wel eens door een Story te bladeren. Maar eigenlijk beleef ik daar geen plezier meer aan. Het is allemaal zo onbenullig dat ik er soms zelfs fysiek ongemakkelijk van wordt. Dat wordt je toch ooit beu? Ofwel behoor ik niet tot het grote publiek…

  Reactie door Sven — januari 17, 2010 @ 9:00 am | Beantwoorden

  • Hello Sven! UR very welcome in TSM!

   Ook ik blader door al die boekskes, waar ik ze maar te pakken krijg: ik wil weten wat erin staat, hoe de makers hun blad vullen en aan de m/v brengen. Zo draait de wereld. Met jou deel ik dezelfde ervaring: dat het dikwijls en steeds meer allemaal zo onbenullig is …

   Heb jij ‘het’ ook met ‘gewone’ kranten, tv of radio of blogs of twogs? Bladerend, zappend, zoekend ‘krijg’ ik dikwijls ‘genoeg’ van al die “onbenulligheden”, zever-in-pakskes. Of om het met een antithetische woordspeling op de mooie titel van je blog te zeggen: ‘onverantwoord tijdverlies’. En dat soort ervaringen heeft volgens mij helemaal niets met intellectualiteit te maken. Gewoon met gezond verstand, interesse, smaak, verantwoordelijkheid, een open mind, volwassenheid. Ja? (Ajakkes, ben ik nog altijd in de preek-modus?) (Niet lezen dus als je er niet tegen kunt.)

   Reactie door janien — januari 17, 2010 @ 9:21 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: