The Sausage Machine

januari 27, 2010

Doe de #twop met Twitterop Gedichtendag 2010

Nieuw! Met Twitterop.Dichtoefeningen schrijven we wildrankende ecologische poëzie op Twitter, en dit vanaf Gedichtendag 2010.

Twitterop is een nieuwe dichtcampagne van The Sausage Machine. Na Gedicht verzonden (2007). Zoals beloofd. En aangekondigd door Corinne Nederlof op Onderwijsvanmorgen.nl. Geïnspireerd door Margreet van den Berg, Herman Van Rompuy alias Haiku Herman, Chas Newport, en het Woord van het Jaar 2009. Natuurlijk is hij niet bijster origineel, de #twop, een 140, een twitgedicht. Het gaat vnl. om een uitnodiging tot online dichten, woorden wikken, wegen, wokken. De uitdaging en het plezier van het spelen met taal.

De twop, het twopje

Kort en goed

een gedichtje gezond

naar ieders maat

fris en fruitig

exotisch of klassiek

haiku of karamellenvers

op het ritme van de tijd.

Jaja, schrijven is immers schrappen en poëzie geconcentreerde of gecondenseerde levensernst/levenslust. Dat geldt zeker voor 140-poëzie, een concurrent van de 160.

Doe de #twop. Ik twop, jij/u twopt, hij/zij/het twopt

Ga dus naar Twitter.com en produceer je eerste twop. Twop is de samentrekking van Twitterop. De twop is een twitter- of 140-gedicht met het herkenningsteken #twop (hashtag twop). Dankzij de toevoeging van #twop aan je dichtoefening kunnen we de twops oplijsten en dus snel verzamelen. Als #twop er überhaupt komt …

De #twop is dichterlijke vrijheid op en t(w)op. Thema-, stijl- en toonvrij. Twopperdetwopperdetwop is de … kaboutertwop. En de twip twop hiphopt erop los. Op zijn Gezelliaans twittert ’t en twopt ‘t. Of à la Paul van Ostaijen of dada of haiku. Of gewoon je persoonlijke dichtstijl. Bloedernst, zen, humor, fantasie, actualiteit. De #twop gaat zo breed en diep en hoog en laag als de inspiratie, het verlangen, het onderwerp, de taalkracht (ver)voert. In 140 tekens of minder. Kort en goed. Waarom ook niet? […] few and fewer people like the long text form, las ik vandaag nog op iA.

Sociaal dichten? Niets moet. We kunnen langere gedichten in gang zetten door een #twop als een couplet of refrein te lanceren, of commentaar op een #twop geven. Ik zeg maar wat. Misschien komt er wel een Twop Poets Society. Of niet. Vrijheid, blijheid.

Donderdag twopdag. Wij twoppen, jullie twoppen, zij twoppen

Voorstel. Zullen we vanaf morgen, Gedichtendag, van de donderdag een twopdag maken? Taalkneeddag. Verzenmix-. Klankencocktail-. Woordendeegdag. Vol zin of zonder zin.

    

As seen on Twitter.

Prettige Gedichtendag! 🙂 Mét of zonder #twop.  

Advertenties

1 reactie »

  1. […] Machine voor Gedichtendag: 2007 Gedicht verzonden, 2008 poetika2.0 , 2009 Percolating Poetry, 2010 Twitterop. Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagdGedichtendag 2011, Remco Campert. Bookmark de […]

    Pingback door Remco Campert: Een oud geluid. Een lessuggestie | The Sausage Machine — januari 25, 2011 @ 5:00 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: