The Sausage Machine

februari 2, 2010

Staaltje cultureel verheffen met Dimitri Verhulst. Of Cobra.be

Beschaven. De éne ware Cultuur bij de mensen brengen. Zin voor Kunst opwekken. Weten wat Goed en Waardevol is. De collectieve Smaak bepalen. Grote Literatuur oplepelen. Performante praat bloggen. M.a.w. de Wereld redden met expo-, podium-, muziek-, boeken-, film-, video- en nog-nieuws. Zoals het meest interessante van elke dag:

Gestolen viool terug dankzij alerte vioolbouwer. Scarlett Johansson poseert weer voor Mango.

… Is dàt de missie niet van Cobra, de nieuwe cultuursite van de VRT?

Jaja. Al goed? Ach, ik fool er maar wat mede.* Het gaat me om Dimitri Verhulst als een van de Grote Publiekstrekkers voor Cobra.be. Naast Panamarenko, Marie Vinck, … Van de reclameclips op radio en tv. Niet mis, niets mis mee, toch: bekende namen, mediagenieke koppen (kopjes), meestal leuke, artistieke decors, mooie stemmen. Kortom, aantrekkelijke filmpjes, plezante dingetjes. Het verhalenrecept is niet bijster origineel, maar kom. Als … ik nog les zou geven, zou ik zo’n filmpje van de grote nieuwe cultuursite van Vlaanderen meepikken soms, als opwarmend introotje. Kwestie van de Zeitgeist in luttele seconden binnen de klasmuren te brengen en de kritische blik aan te scherpen. Blik. Op de industrie, het management, de marketing van Cultuur. Die éne en ware, volgens de openbare omroep, de VRT. À la bonheur!

Meest bekeken in de bezienswaardige videozone? Raad eens. De jonge veulens van The Black Box Revelation, die echt aan de verovering van de wereld bezig zijn! U kijkt (en luistert) toch ook? Ik had ze wel al even eerder op Cutting Edge volwassener zien worden met Silver Threats. Dubbelop, dus, maar de compilatie op Cobra.be van de presentatie van hun nieuwe plaat mag er best zijn!

En Boek? Toch wel lekker bij de hand. Wat bereikbaarheid én aaibaarheid betreft, een 10 op 10. Ik hoef niet meer de afzonderlijke VRT-sites te doorzoeken. Neem bijvoorbeeld dat interview van thrillerspecialist John Vervoort met James Ellroy of de favs van Bent Van Looy (ik hoorde hem zondag op Radio 1). Of Charles Ducal, geïnterviewd door Johan de Haes. Ik had voor hem ingeschreven op de studiedag van Stichting Lezen, maar kon niet gaan, en in een inhaalbeweging las ik hem na over zijn Gedichtendagessay op de Gedichtendagsite en in Knack. Maar de film op Cobra.be slaat de andere presentaties. Mooi van Cobra! Nog: het Archief, de Classics. Ik ben hier liever dan bij de Boekenburen!

… En wat denkt Eric Antonis, kersverse Cultuurprijs Vlaanderen 2009 voor Algemene Culturele Verdienste, over Cobra? Hij houdt zich (voorlopig?) voorzichtig op de vlakte: hij kent de (overigens kersverse) site nog onvoldoende,  … maar vindt het ‘rodelopergehalte’ toch wel […]. À la bonheur. Altijd maar die meetlat leggen tussen ‘hoog’ en ‘laag’, tussen commercie en media en kunst en cultuur: wanneer zal het ophouden? Tja, de cultuurbonzen van vandaag moeten ergens van leven, niet. Maar de times, aren’t they a-changin?…

* Noot. Woordenschat ontleend aan Anthonis De Roovere, Sotte amoureusheijt, strofe II.

Advertenties

1 reactie »

  1. Wel mooi dat wij in Nederland deze keer wél mogen meekijken naar de filmpjes bij http://www.cobra.be. Dat kan namelijk niet bij http://www.klara.be. Daar wordt iedereen die van Nederlands grondgebied probeert een filmpje te bekijken, ‘gegeoblockt’. Een mailtje naar Klara leerde dat dat te maken had met internationale vertoningsrechten en die waren blijkbaar te duur.

    Reactie door Moniek — februari 2, 2010 @ 9:19 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: