The Sausage Machine

februari 6, 2010

R.I.P. Het Andere Boek. Leve het conservatisme?

   www.hetandereboek.com

Gedaan met de gratis HAB-kranten in de klas – vol bijzonder boekennieuws. Boekennieuws met een rode kleur, die van een ‘alternatieve’, ‘kritische’ boekenbeurs. Die zich buiten strikt commerciële lijnen wilde profileren in de kleinschaligheid van een ‘eigenzinnige selectie’. Van (ook bij het bredere publiek onbekendere en nieuwe) auteurs en hun boeken die ‘anders denken’ predikten en het debat niet schuwden. Van uitgevers die de wereld benaderden vanuit ‘hoogstaande kwaliteit’, ‘reflectie’, poëzie. Het Andere Boek in Antwerpen wilde een soort van tegenhanger zijn, tegenpool, tegengewicht van de ‘Grote Boekenbeurs’, die van Boek.be.

Gedaan dus, met een klasopdracht als ‘Waarin verschilt HAB van de Boekenbeurs’ of ‘Wat is de missie van Het Andere Boek’? Gedaan dus, met lezingen, presentaties en prijsuitreikingen in een ‘alternatief kader’. Zoals van De Brakke Hond of de lancering van een leesbevorderingsproject, Fahrenheit 451 van Stichting Lezen Vlaanderen, om twee namen uit een roemrijk verleden te noemen … En terwijl ik dit schrijf, valt me al op dat zo’n boekenbeurs zijn beste dagen eigenlijk wel gehad heeft. Overal is het boekenbal, toch, hoe dan ook, voor welke boeken dan ook. ’t Zij rood, ’t zij groen. Hoewel … kan de boekencaleidoscoop ooit veelkleurig genoeg zijn!? Daarom dus valt het afscheid van HAB te betreuren. Elk perspectief, elk vergezicht toch opent weer nieuwe ontdekkingen voor de lezer of zoeker. Verhindert tunnelzicht.

Kort radionieuws 15.00 uur: Het Andere Boek houdt ermee op. Het is te moeilijk om in deze tijd nog ‘anders’ te zijn. En! HAB vindt geen vrijwilligers meer, zonder wie ze ‘de goede zaak’ niet meer kunnen blijven runnen. R.I.P. Het Andere Boek. Het is heel mooi geweest!

Geschiedenis? De Papieren Man weet er alles van.

Ach, weer een ‘slachtoffer’ van de digitalisering? Falingsangst? Wat zijn de perspectieven ook van de betalende pers en de (papierenboeken)uitgevers? Zijn ze niet ten dode opgeschreven? Voelen ze het einde naderen? Proberen ze zich geen plaats te verzekeren op de superbanen van het web en andere nieuwe media? Duivels in een wijwatervat. Ze zoeken vandaag harder dan ooit naar oplossingen voor hun crisis in deze Digital Age, meen ik te bespeuren …

Is het verdwijnen van Het Andere Boek dus ook niet op last te schrijven van het oprukkende conservatisme? Van de druk van schaalvergroting en centralisering? Ter herbevestiging van (oude) hiërarchieën van de macht? … Van de tegenstemmen tegen the wisdom of crowds? Ik stel maar de vraag.

Advertenties

2 reacties »

  1. Inderdaad heel spijtig… Ik heb de organisator de link naar je blog doorgestuurd. Janien, trouwens, stuur je mij eens een friend-request op Facebook? Ik kan jou niet toevoegen maar zag je naam opduiken bij Kluger Hans…

    Reactie door Marie — februari 8, 2010 @ 10:08 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: