The Sausage Machine

maart 3, 2010

Extreme make-over voor Dimitri Verhulst

 Hallo, meisjes & jongens! Zin in een goeie knip-, scheer-, snoei-, vertimmerbeurt van Dimitri Verhulst? Meanwhile groei je snel op in de letteren! Haast je, dat kan goed zijn voor je cv. Denken aan de toekomst, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Je land en je docenten / leraren maken zich meer dan ooit zorgen om je algemene (geestelijke) gezondheid, vooral ook je culturele / literaire vorming. De wereld doet steeds sterker aan ‘leesbevordering’ of ‘literatuureducatie’, woorden waar je emancipatie van afdruipt. Jaja, de wereld weet wat goed voor je is. En vooral leuk leerrijk! Zo krijg je literatuur steeds lekkerder opgelepeld.

Naast het eigentijdse bloggen met de klas word je ook snel slim van literatuur in de TXT.twitteratuurwedstrijd van de (Nederlandse) Boekenweek 2010. TXT is een gratis bloemlezing met 16 verhalen van 16 auteurs over jong zijn – en ja, ook VIA (Very Important Author) Dimitri Verhulst is van de partij. Hier is één van de video’s van CPNB met tekst en uitleg over de TXT.wedstrijd, speciaal voor jullie van het 4e middelbaar

… Op Onderwijsvanmorgen.nl was me het blogbericht Twitteratuur van Corinne Nederlof opgevallen. Boekinstanties en Stichtingen Lezen nemen het al langer van het literatuuronderwijs over in brede, trendy leesbevorderingscampagnes. Wat willen we meer? Ik ben benieuwd naar hoe die twitteractie bij de jongeren aanslaat. En vooral naar hoe ‘de jeugd’ Dimitri Verhulst e.a. vertimmert, sorry, vertwittert.

Het TXT-idee van de Boekenweek doet denken aan het Penguin-project Twitterature van twee Amerikaanse studentenDie jongemannen hebben grote klassiekers tot tweets ‘verkort’ in Twitterature. The World’s Greatest Books Retold Through Twitter. Het was door hen dat ik het woord twitterature maanden geleden heb leren kennen.

Update 11-03-2010! Tweeterawat?? Vandaag barst de wedstrijd los! Dit meldt Daan Beeke, projectleider Voortgezet Onderwijs bij Stichting Lezen Nederland:

Vanaf vandaag barst de strijd los om de beste TXT-tweets op www.16txt.nl, onderdeel van de bloemlezing TXT – Alles is mogelijk in 16 verhalen. Sommigen zijn van mening dat jongeren niet twitteren en dat als ze dat wel zouden doen, dit niets met literatuuronderwijs te maken heeft.

Ik nodig deze mensen van harte uit om het onderstaand filmpje [link – dit filmpje bevat meer uitleg dan dat wat ik boven embedde] te bekijken en zo deze mening tegen het licht te houden. Voor de overige docenten is het ter inspiratie.

Daan Beeke @ list-nederlands van de Community Nederlands, 11 maart 2010.

 Foto Dimitri Verhulst van bij De Papieren Man.

Advertenties

1 reactie »

  1. […] het Gedichtendagthema 2011, plus de link naar het gedicht, plus hashtag paulnacht. PVO-twitterature. Zoiets zoals: @janienJanien Benaets klokjekwart vóór middernacht/ Wist maar iemand dat/ […]

    Pingback door Gedichtendag 2011 #paulnacht op Twitter « The Sausage Machine — januari 4, 2011 @ 9:29 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: