The Sausage Machine

maart 9, 2010

Hij is een roos geweest voor Europa. Over Karel Van Miert (1942-2009)

Filed under: Uncategorized — janien @ 9:38 am
Tags: , , , , ,

Post in de reeks #OP 23/24-06-2009. Tekst 23-06-2009, foto 24-06-2009.

This is my tribute* to Karel Van Miert, de grote Belgische Europeaan (1942-23 juni 2009). In haar i.m. op deredactie.be noemde Neelie Kroes hem een roos voor Europa, alluderend op het logo met de roos van de socialisten. Die roos doet me ook aan de tuinman in Van Miert denken.

 * Ja, ook dit kleine bloggertje hier schrijft over de grote politicus Karel Van Miert. Ik zag hem nog in TerZake van 5 juni. Samen met mijn moeder heb ik de beelden bekeken van een gelukkige  tuinman middenin een pracht van een domein. Wat een pracht van een tuin, hebben we nog uitgeroepen. Tuinieren met hart en ziel: ik herkende er mijn vader zaliger in. En ook mijn moeder is een ware tuinliefhebber. Geloof me, haar bloementuin haalde het van die van Monet in Giverny. 

Karel Van Miert en tuinieren: dat had ik niet eerder geweten dan sinds die TerZake. En niet lang daarna hoorde ik hem in het interview van Fried’l Lesage op Radio 1 over de bijzondere boeken die zijn leven (en dus zijn politiek) hadden beïnvloed. Zijn landbouwersroots, die kun je natrekken in zijn leespatroon, verklaarde hij. Zo sprak hij over La paille et le grain, een boek van François Mitterand dat hij van hem cadeau kreeg nadat hij door hem was uitgenodigd op het Elysée voor een discussie over de raketten op Belgisch grondgebied. Volgens Van Miert was Mitterand een ongelooflijke boekenman.

Ook Een tuinman is een dichter, de populaire bloemlezing van tuingedichten, samengesteld door Paul Geerts, behoorde tot Van Mierts favoriete boeken. En behoort tot de mijne.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: