The Sausage Machine

juli 17, 2010

Heldenmerken van de Nederlandse boekenwereld

ALERT! Nieuws van Schrijven Online, dat naar het Nederlands Dagblad als bron verwijst. Literaire actualiteit! Een interessante inkijk in de boekenwereld. Een hoofdstuk Literatuur in de cursus Economie van de kunst, of noem het Marketing van literatuur. In educatieve termen of leerinhoud Literatuur: kennis van de literaire wereld. Het gaat over recente resultaten van een grootschalig merkenonderzoek in Nederland. Ik screenshotte de 30 topmerken uit de top-50 van de sterkste merken in de Nederlandse boekensector, zoals gepubliceerd op Schrijven Online

De top-50 van de boekenbranche mixt de reputaties van schrijvers, illustratoren, literaire prijzen, literaire uitgeversliteraire evenementen, boekenwinkels. Om nog maar eens naar literatuuronderwijs te linken: een niet te missen nieuwsartikel, ideaal als allesomvattende intro voor een schets van De BoekenWereld i.e. Literaire Wereld. Wel beperkt het overzicht zich jammer genoeg tot de Nederlandse situatie. Voor Vlaanderen heb ik  geen vergelijkbare toplijst met heldenmerken*. Waar blijft de lijst van Vlaamse topmerken? Of liever: een algemene lijst voor de algehele Nederlandstalige boekenwereld. Die eeuwige (taal-en-literatuur)grens Nederland – Vlaanderen, joh! Wanneer wordt ze opgeheven? Tant pis, de Nederlandse lijst is daarom niet minder interessant. Een gokje: ik zou denken dat in Vlaanderen de Boekenbeurs een zeer sterke reputatie heeft, en Standaard Boekhandel. Ook de Jeugdboekenweek? En schrijvers? Brusselmans? Aspe? Moeyaert? Hemmerechts? Lanoye? Bracke? De Bel?

Schrijvers met de sterkste reputatie volgens de Nederlanders (mannen en vrouwen, boven 18 jaar)? Jan Terlouw, Carry Slee en Harry Mulisch voeren de lijst aan.

Top-30 sterkste merken boekensector

              Top-10 schrijvers met sterkste reputatie               

Besluit volgens Schrijven Online: de reputatie van literaire uitgevers en prijzen in Nederland is matig. De bekendste literaire prijs is de Gouden Griffel (10e plaats in de top-50). De AKO Literatuurprijs en de P.C. Hooft-prijs staan op 28 en 29. Op 37 zien we de NS Publieksprijs, gevolgd door het Gouden Penseel. Onderaan in de lijst staan de Libris Literatuur Prijs (42) en de Gouden Strop (48). 

*Heldenmerken: het woord heb ik van het boek Maak van je merk een held van Guillaume Van der Stighelen.

Advertenties

1 reactie »

  1. […] bedisseld huwelijk tussen Wijn & Literatuur, letterlijk! Over marketing gesproken … Nu, dat (beroemde) schrijvers zich in reclame ‘outen’, is al heel […]

    Pingback door De nieuwste Arnon Grunberg is uit: Freud « The Sausage Machine — juli 21, 2010 @ 6:26 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: