The Sausage Machine

augustus 21, 2010

Overtijd met Alice Nahon, Wittgenstein, en een vrouwtje bij de drukker

! In de serie #OP, oude, onvoltooide post, of overtijdpost, gedateerd 15 januari 2009.

Overtijdpost met overtijdboeken. Uitleentermijn overschreden. Met zoveel overtijdboeken kleur ik schaamrood. Geef ik me bloot. Zwakte. Verspilling. Zo leer ik nooit duurzaam lezen. Ecolezen: leenliteratuur stipt op tijd uit. Nochtans zou ik het zo graag kunnen.

boekenbib0809

Ik wilde het mijn bibliotheek niet aandoen, ik wilde niet volharden in de boosheid … zo op het einde van het jaar 2008. (Ik heb u gezegd, lezer, dat dit een overtijdpost is.) In elk geval met een schone lei in 2009 de bib in: zonder overtijdboeken. Op de voorlaatste dag van het oude jaar 2008 even voor sluitingstijd heb ik ze binnengeleverd, mét een zwarte en een witte poster van The Sausage Machine, ja, de SWASSENA creation van Sven. Belofte maakt schuld. En aan de bibliothecaresse van dienst had ik beloofd van de bib haar rechtmatige plaats te geven in deze litblog. Vandaar deze openbare biecht. Je kunt wel het slechte voorbeeld niet geven met je overtijdboeken, glimlachte ze me vergevensgezind en met pretlichtjes toe. Gelukkig zijn er begripsvolle bibliothecarissen met gevoel voor humor.

Eigenlijk komt het door Alice Nahon dat ik overtijd was. Ik weet, het is gemakkelijk van de schuld op een ander te steken … maar toch. Ik had Alice Nahon uit mijn bibliotheek opgehaald nadat ik de voorpublicatie van de nieuwe biografie in Knack gelezen had onder de verleidelijke kop ‘Een kindeken ongeboren’. De voorpublicatie kwam uit het werk waarmee dr. E.J.J. (Manu) van de Aa in oktober 2008 promoveerde aan het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen onder de aanlokkelijke titel ‘Ik heb de liefde liefgehad’. Het leven van Alice Nahon. (Lannoo, Tielt, 2008, 400 pagina’s)

Vanuit marketingoogpunt was het de nagel op de kop, beste Knack-redactie: het boekfragment over het mysterie van het langdurige verblijf van het ontmaskerde kwijnmeisje Alice Nahon in de Antwerpse Eeuwfeestkliniek, en de speculaties van haar biograaf over een mogelijke abortus … En wat ik het intrigerends vond: de publicatie van het gedicht dat in de richting van die abortus zou wijzen. Op het eerste gezicht leek/lijkt het mij een grove hineininterpretierung. Op slag voelde ik de ‘detective’ in me wakker worden. Zou dat écht waar zijn? Werd er hier geen loopje genomen met de waarheid ten behoeve van de verbreding van het lezerspubliek?! Niet dat ik me pretenties wilde aanmeten of me met een professional zou willen meten, maar mijn belangstelling voor Alice Nahon was aangescherpt. Waar had ze juist gewoond in mijn dorpje? Wie had ze daar ontmoet? En vooral, dat gedicht in Knack, zou je dat ook niet helemaal anders kunnen interpreteren? Was Alice Nahon niet gewoon een kind van haar tijd, een vrouw van haar tijd: mooi, elegant, modieus, modern, behaagziek, aangetrokken door het spel van geheimtaal in poëzie, beetje nymfomane neigingen? Daar dacht ik aan bij die voorpublicatie. Vandaar dat ik uit de bib in een mum van tijd alles over Nahon bijeengaarde … Wat jammer toch dat ik in het Letterenhuis de discussie met Marc Reynebeau gemist had. Had ik misschien mijn vraag kunnen stellen aan de specialisten: hoe zwaar weegt economie door in de publicatie van een biografie van Alice Nahon? In hoever is de interpretatie van het ‘verloren’ gedicht een hineininterpretatie?

Alice Nahon zit in mijn stapel, maar ook Wittgenstein: aan hem kan ik ook nooit voorbij sinds bij J/ de kasten ervan uitpuilen, van originele Wittgenstein-drukken en andere. Vandaar. Niet dat ik met J/ wil concurreren, maar misschien, heel misschien ‘ontdek’ ik iets wat hij nog niet wist van of over Wittgenstein.

En ten slotte: Herman Pleij! Oude liefde roest niet. Sinds ik zijn Dromen van Cocagne heb verslonden (!), laat hij me nooit meer los.

… Zoals altijd komt het berouw na de zonde. 12,00 euro boetegeld. Weer een half boek dat ik had kunnen kopen. Welk? Mijn itempje voor de lijst van niet-voornemens voor 2009?

PS 2010  Laurens Jz Coster voerde me op de 114e geboortedag van Alice Nahon naar mijn oude post …

UPDATES september 2010 

 1.  Nooit meer overtijd! Lifehacking interessant! Boetes voor zijn met volautomatische bibliotheek-herinneringen, dankzij de nieuwe site Boekenliefde.nl. Via Lifehacking.nl.
 2. In de Antwerpse bibliotheken is er een nieuw uitleenreglement! We zullen het via Luc geweten hebben …
Advertenties

2 reacties »

 1. Ik lees ook graag, zoveel ik kan, probeer ook mijn boeken tijdig terug te brengen. Maar te laat is nu wel duur geworden, één keer verlengen zou toch moeten kunnen. Bedankt om de bron te vermelden.

  Reactie door lucvanberlo — september 15, 2010 @ 12:38 pm | Beantwoorden

  • In mijn bibliotheek – niet onder het (nieuwe) leenreglement van de Stad Antwerpen – is verlenging mogelijk, wel tot twee keer toe. De boeken waar andere leners op wachten, moeten wel tijdig binnen, logisch toch. Je kunt wel geen onbeperkt aantal stuks meenemen.

   Bedankt voor uw reactie en succes met uw actie!

   Reactie door janien — september 15, 2010 @ 5:25 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: