The Sausage Machine

september 9, 2010

FW: Werk mee aan een vernieuwde Coster-literatuursite vol met gratismooie Nederlandse e-boeken!

 TSM wil vandaag doorgeefluik zijn voor een PRACHTINITIATIEF. Dit is wel het minste wat ik kan doen. Ja, ik beken, ik ben fan van de man die alles kan met (Nederlandse) taal op het internet: ben ik immers niet geabonneerd op Neder-L, Onze Taal, Taalpost, de [coster]-lijst en de blog van zijn wondermooie vrijwilligersproject Laurens Jz. Coster? Allemaal websites die hij heeft gemaakt of waaraan hij zijn medewerking verleent. Via de [coster]-rondzendlijst vernam ik zijn oproep om zijn Coster-site mee te helpen vernieuwen met gratis Nederlandse e-boeken. 

Wie is toch die man die alles heeft met taal en internet? Het is prof. dr. Marc van OostendorpZijn oproep neem ik integraal over, zijn portret ontleen ik op Twitter:

 “In Nederland schijnen er op dit moment ongeveer 100.000 e-boekreaders verkocht te zijn, maar veel elektronische boeken in het Nederlands zijn er nog niet. In de handel zijn er slechts een paar duizend titels voorhanden, waarschijnlijk omdat uitgevers nog huiverig zijn voor het nieuwe medium. Maar ook ‘gratis’ boeken zijn er nog nauwelijks. Op Gutenberg.org zijn ongeveer 500 Nederlandstalige boeken te vinden, maar dat zijn grotendeels nogal eigenzinnige titels als ‘Het settlement Malakka en het sultanaat Perak’ van F.J. Agassis en ‘Sprotje heeft een dienst’ van Margo Scharten-Antink. Op dbnl.org zijn vooralsnog alleen boeken te vinden die online gelezen kunnen worden, niet met een e-reader.
 
Het Project Laurens Jz. Coster is een vrijwilligersproject dat zich al sinds 1995 ten doel stelt om klassieke (rechtenvrije) Nederlandse boeken vrij te geven aan het publieke domein. Het project deed dat voorheen met een website (die sinds de komst van de DBNL niet meer is bijgewerkt), en een e-mailrondzendlijst die tegenwoordig ook verspreiding kent via een weblog en een Facebook-pagina
Het wordt tijd voor een nieuwe tak. Binnenkort willen we de webpagina voor Coster gaan inrichten als een plaats waar mensen gratis mooie Nederlandse boeken kunnen downloaden: goed opgemaakte, kosteloze versies van de Nederlandstalige klassieken, en mogelijk ook (in de iets verdere toekomst) nieuw werk van veelbelovende experimenteerzuchtige schrijvers. 

Omdat Coster een vrijwilligersproject is (nog nooit heeft enige subsidiegever of sponsor een cent aan het project betaald) hebben we daar vrijwilligers voor nodig. Mensen die bestaand rechtenvrij materiaal (bijvoorbeeld van de Coster-website) willen omzetten in goede e-boeken (in pdf, of epub of andere formaten); mensen die willen helpen de website op te tuigen en een modern uiterlijk en een fraaie database mee te geven; mensen die willen helpen een redactiebeleid op te zetten dat de anarchie van Coster op de juiste manier weerspiegeld. Het Project Laurens Jz. Coster pioniert al vijftien jaar in elektronische edities, en het blijft daarmee doorgaan. Sluit je aan!

Meld je aan bij Marc van Oostendorp voor zo concreet mogelijke steunbetuigingen en het aanbieden van hulp. We willen heel snel online gaan!”

Tot zover de oproep van Marc van Oostendorp.

TSM, voorstander van open source en gratis lees- en leervoer, werpt Marc van Oostendorp rozen toe in blijde afwachting van een Coster-huis vol met gratismooie Nederlandse e-boeken!

Advertenties

2 reacties »

 1. mooi initiatief, Janien
  ik denk erover, hoewel ik niet veel tijd heb

  Reactie door jeroen Clemens — september 12, 2010 @ 9:52 pm | Beantwoorden

  • Yep, Jeroen, hetzelfde met mij: had I but World enough … and Time! Zijn we geen kinderen van onze tijd?! Al behoren we dan niet tot generatie X, Y of Einstein, of up-to-dater als we zijn: Z, M of Matrix.

   Veel groetjes
   janien

   PS Ik wil je i-keuzen voor literatuur nog altijd rebloggen! Daar moest ik dringend eens werk van maken.

   Reactie door janien — september 13, 2010 @ 7:05 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: