The Sausage Machine

oktober 7, 2010

Libroids vs. e-books. Jürgen Neffe: Lesen mit dem dritten Auge #libroid

Het nieuwe lezen heeft een nieuwe naam: Libroid. Uitspraak li-bro-id. Libroid is een uitvinding van Jürgen Neffe, het is de naam van een idee, een nieuwe boekvorm (das Libroid, de libroid), een digitaal formaat, een uitgeverij, Verlag der ungedruckten Bücher. Woordvorming naar analogie met Android, stel ik vast.  

Libroid is dus ontwikkeld door een Duitse auteur (dr. in de biochemie, Darwinexpert, wetenschapsjournalist) en voormalige Spiegel-redacteur. We zagen het hier al eerder in The Future of the Book, hoeveel er beweegt in de wereld van lezen en schrijven.

Jürgen Neffe noemt de digitalisering in e-books zoals ze nu gebeurt een anachronisme: alsof een autoconstructeur zijn auto vleugels zou geven, en dan zeggen: kijk, een vliegtuig. In de libroid blijft de tekst centraal, maar op wens van de lezer kan die openen naar verdere inhouden, foto’s, links, video’s, bronnen, … En de schrijver: die krijgt in de toekomst met Libroid een soort composer die zijn rechten beschermt. 

Wow! roep ik uit, terwijl ik me als ‘boekenmeter’ van Godenslaap voorbereid voor een debat van de Inktaapjury van germaniste Elke StasseynsGodenslaap in Libroid: dat zou lezen in het kwadraat zijn. Des Guten zuviel? Neen toch. De lezer wikt en beschikt nog altijd autonoom over het (welkome!) rijke aanbod! Ik durf te denken dat ook Jeroen Clemens, BN (e)lezer en Godenslaapfan, blij zou zijn met een libroid.

… article  based on The edublogsbe Daily, Thursday, Oct. 07, 2010, refererend aan een tweet van Sia Vogel.

Advertenties

2 reacties »

  1. laten we er eentje bestellen Janien
    en gaan ontdekken hoe het is in die libroid wereld 😉

    Reactie door Jeroen Clemens — oktober 7, 2010 @ 8:42 pm | Beantwoorden

  2. […] – hoe kan het anders – helemaal met het ‘nieuwe lezen’, waarin bijvoorbeeld  Libroid een geavanceerd totaalspektakel ambieert. Lezen wordt een kaleidoscopische sensatie met steeds […]

    Pingback door Google Lit Trips: nieuwe remedie tegen ontlezing van jongeren « The Sausage Machine — november 16, 2010 @ 9:40 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: