The Sausage Machine

november 23, 2010

Politie op school. Mag dat? Staatsveiligheid in de media. Mag dat?

Filed under: Uncategorized — janien @ 7:15 pm
Tags: , , ,

Populair vandaag: #oudenburg en Staatsveiligheid. Justitionele thema’s en meer, de media. Ik verzamel uitspraken en vragen die ik opving links en rechts.

 Mag het? Mag een juf naar de politie stappen als ze met haar klas de diefstal van haar gsm/mobiel en bankkaart niet opgelost krijgt? Ze had eerst en vooral contact moeten nemen met de ouders, meent Mieke Van Hecke van het Vlaams katholiek onderwijs (VSKO). Wordt de directeur-generaal niet geacht alles beter te weten? Een verbolgen ouder stapte naar de media om de gang van zaken aan te klagen: de politie ondervraagt de kinderen. Mag dat? Sommige ouders beweren: mijn kind is getraumatiseerd door het machtsvertoon van agenten-in-uniform! 

Wat zijn de rechten van 9-jarigen? Mogen ze zwijgen? Mogen ze een advocaat vragen? Moeten de ouders niet aanwezig zijn bij de ondervraging? Waar, ja waar ligt de grens tussen goed en kwaad? In hoever moet de (jonge) dader beschermd? Wordt het slachtoffer eens te meer in de kou gezet? Velen wijzen de juf met de vinger: weet zij wel hoe ze met kinderen moet omgaan? Heeft ze wel pedagogische competenties? Beseft ze wel wat ze haar klas aandoet? Zijn leraren niet altijd de zwakste partij in deze ruwe tijden? Speelbal? Kop-van-jut? Wie neemt het voor hen op in problematische situaties? Vrienden? Leerlingen? Collega’s? Directie? Ouders? Overheid? 

De Staatsveiligheid zit in de problemen, en zijn chef stapte naar de media. Mag de chef van de Staatsveiligheid de sputterende werking van zijn dienst zomaar wereldkundig maken? Mag hij gebruik maken van dit democratische recht van spreken? Had hij zich niet rechtstreeks tot de politiek moeten wenden, zonder media’vertoon’? Hebben de burgers wel nood aan deze vorm van transparantie? Zo erg zal het wel niet zijn zeker? Worden de mensen niet nodeloos verontrust in onveilige tijden? Een man van zijn functie en status zal toch wel weten over wat, wanneer, waar en hoe hij spreekt? Apenlandje, bananenrepubliek?

De vragen zijn gesteld. Vrouwe Justitia, help, roepen degenen die het niet meer weten. Reacties stapelen zich op: de meningen zijn eens te meer erg erg verdeeld. #oudenburg is populair vandaag, twittert het. Beetje (burger)journalist, columnist, cartoonist, commentator, blogger, twitteraar, … verkneukelt zich in weeral een vette kluif. En of dat mag! Binnen politieke correctheid? …

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: