The Sausage Machine

november 29, 2010

Taalunie Toneelschrijfprijs 2010 voor “Gif”: “Lot Vekemans weet het hart te treffen met deze prachtige dialoog over twee mensen, die eerst een kind verloren hebben, toen zichzelf en toen elkaar.”

 

De Nederlandse auteur Lot Vekemans ontving vanavond de Taalunie Toneelschrijfprijs voor haar theatertekst Gif. Aan de prijs is een bedrag van 10 000 euro verbonden. 

Vekemans weet het hart recht te treffen met deze prachtige dialoog over twee mensen, die eerst een kind verloren hebben, toen zichzelf en toen elkaar, was het oordeel van de jury.

De algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, Linde van den Bosch, overhandigde de prijs in theater Kikker in Utrecht. Zonder vernieuwing van het repertoire krijg je roestvorming in het Nederlandstalig toneel, zei ze bij deze gelegenheid.

Gif is een productie van NTGent. Het stuk speelt zich af op een kerkhof waar de ouders van de overleden Jacob elkaar na tien jaar scheiding terugzien. De jury merkt op:

Het getuigt van gerijpt schrijverschap een dergelijke thematiek geloofwaardig en invoelbaar te maken zonder te vervallen in beschouwing. “Gif ” geeft blijk van een groot gevoel voor psychologie en voor subtekst: Lot Vekemans weet tot de kern van de pijn door te dringen en de complexe emotionaliteit van de personages naar boven te halen.

De andere genomineerden voor de prijs waren Pieter De Buysser met Nachtevening en Sophie Kassies met Ik, Calvijn.

Rob de Graaf, tweevoudig winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs, hield de jaarlijkse Taalunie Toneelschrijflezing. De lezing ging over de plek van de tekst in de theaterpraktijk en over de positie van het teksttheater in onze cultuur. De Graaf riep toneelschrijvers op vooral stukken te schrijven die verslag doen van de verwarringen van onze tijd en dat dan op zo’n manier dat ons publiek die verwarringen niet meer ervaart als normaal, maar zich erover verwondert.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestond uit Thibaud Delpeut, Stijn Devillé, en Eva Zwart

De studenten van de theateropleidingen (KASK Hogeschool Gent, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Vrije Universiteit Brussel) verkozen eveneens Gif van Lot Vekemans als winnende tekst.

 De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De Taalunie organiseerde de uitreiking samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren en Theater Instituut Nederland.

Foto Lot Vekemans: haar auteurssite.

 @LotVekemans: Dikke proficiat! Gefeliciteerd!

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: