The Sausage Machine

december 16, 2010

“Regeer de staat zoals je een klein visje bakt (behoedzaam).” (Tommy Wieringa, Groot Dictee)

Filed under: Uncategorized — janien @ 9:55 am
Tags: , , ,Vrolijke spellingtijger Pieter van Diepen wint Groot Dictee

Vind hier het machtig Groot Dictee der Nederlandse Taal geschreven door Tommy Wieringa, een van mijn favoriete grote schrijvers. (Zag ik warempel ook Dimitri Verhulst niet onder de prominente Vlamingen!) Nederlander Pieter van Diepen werd de grote winnaar met slechts 9 fouten, waar het gemiddelde 32 bedroeg, een ‘normaal’ gemiddelde. De eerste Vlaming en eerste vrouw veroverde de eervolle derde plaats: psychologiestudente Birgit Kuppens uit Hasselt (Limburg boven!) met 13 fouten. In de poll op de dicteesite van NTR vinkte ik precies goed aan: het dictee was niet te gemakkelijk en niet te moeilijk, hoewel … Prominente Vlaming Thomas Siffer schreeuwde zijn afschuw uit: afgrijselijk, hemeltergend. Veel geblaat, bleek achteraf: eindigde hij niet als beste BV!

Een trotse en zichtbaar gelukkige Tommy Wieringa vertelde dat hij niet had willen afgaan als de schrijver van het gemakkelijkste dictee aller tijden. Na feedback van de ‘taalcommissie’ had hij zijn tekst immers fors (nog) moeilijker gemaakt. Het dictee werd zowel door presentatoren als deelnemers geprezen om zijn pracht: Bent Van Looy van Das Pop, bijna Slimste Mens in 2009, was er weg van. Wel was hij niet tevreden met zijn uitslag. Voor een volgende keer wil hij zich beter voorbereiden: echt schools gaan studeren op spelling, vertrouwde hij Canvasreporter Luc Janssen toe.

Ik heb de methode-Ianka Fleerackers gevolgd: gewoon meegaan op de flow, zonder paniek en veel nadenken. Zo schrijf ik elk jaar thuis mee, op ouderwetse wijze met pen op papier voor de tv, zomaar zonder voorbereiding. Dicteefanaat? Helemaal niet, maar ik wil me toch wel eens ‘meten’ om te zien of ik het nog een beetje kan, spellen. Vanavond zou ik niet meedoen, had ik me voorgenomen: lekker lui zijn, dat was ik van plan. Maar de roep van Tommy Wieringa en de competitie was te sterk! En hoe zou het met mijn geschrift staan? Vlot het schrijven nog? 

19 fouten had ik dus, als ik goed geteld heb. Domdomdom: die eerste-, tweede- en derdegeneratieallochtonen, die schrijfwijze kénde ik, die spellingregels én het woordbeeld waarover mijn ogen al zo dikwijls waren gegaan … , maar ik liet me leiden en ‘vangen’ door de accentuering van de voorlezer die volgens mij ‘fout’ was: te nauw geluisterd! Hoorde ik immers nadien bij de correctie Ludo Permentier er niet de nadruk op leggen dat het accent in de samenstelling anders ligt dan wanneer er sprake is van de eerste, de tweede en de derde generatie allochtonen. Tja, en muezzins, dat kwam door gebrek aan kennis van de wereld: ik weet nog niet genoeg over de islam met zijn moskeeën, ook kende ik thymotische woede niet. Met Oost-Gallicische zat ik met een westelijker woordbeeld in mijn hoofd: het moest Galicië zijn in Oost-Europa. Ook dictee, niet alleen lezen, is een kwestie van woordenschat, nietwaar, Elke Das? [N.v.d.r. MUST READ: woordenschat van Elke Das!]

Aardling Stijn Vogels doet ook altijd mee. Benieuwd hoe het hem vergaan is! Op zijn site is er een leuke link naar het Groot Dictee der Federale Taal van minister van Staat Mark Eyskens, altijd te vinden voor (humoristische) taal- en andere kunst. En Moniek Verhaaren, zou ze ook (weer) hebben meegeschreven?

De man die de gouden pen won

 Winnaar Pieter van Diepen (spreek vanaf nu uit: van-die-‘pèn, PVD) uit Leiden is een echte spellingtijger. Had hij pas nog een dictee gewonnen in Delft! Dubbel gefeliciteerd! De getrainde en geroutineerde speller maakte een woordspeling op de titel van Tommy Wieringa’s boek: hij was niet naar zee gegaan, … Leuk! Dat boek heb ik onlangs nog uit de zak van Sinterklaas gekregen. Wieringa wilde af van de traditionele grappigheid van de tekst: het werd een fijn en serieus dictee waar je nog wat uit kon leren (Martine Tanghe). Met in de laatste zin een regelrechte boodschap aan de politiek, ontleend aan het taoïsme: regeer de staat zoals je een klein visje bakt (behoedzaam). Prominente Nederlander politicus Frits Bolkestein, onlangs nog minder prettig in het nieuws [n.v.d.r.: Joden in het Telegraaf-artikel moet met hoofdletter!], kreeg hier tijdens het dictee even de micro voor: dat visjes bakken sprak hem wel aan. Dat spreekt.

Tommy Wieringa, man naar mijn hart

Taoïsme, mijmer ik. Waar is de tijd dat ik me voor mijn licentiaatsverhandeling in de poëzie van Günter Eich verdiepte, een tao-adept. Zijn gedichten en Maulwürfe moest ik nog eens ter hand nemen. En Lemberg, ik moest het eens opzoeken. Wat zo’n magisch (Bent Van Looy) dictee ook met een ‘gewone’ burger doet! THX to Tommy Wieringa, man naar mijn hart.

Advertenties

5 reacties »

 1. Ja hoor, ik heb weer meegeschreven. Eénentwintig fouten had ik. Sommige fouten vind ik discutabel. Zo vind ik dat het woord ‘boeroepen’ een liggend streepje behoeft om de structuur van een onoverzichtelijke samenstelling te verduidelijken (je zou het kunnen lezen als boer-oepen). ‘Liasser faire’ doet pijn aan mijn ogen met die ‘r’, maar blijkbaar moet het zo. Al die vreemde volkeren en steden waarvan ik nog nooit gehoord had gingen bij mij ook fout. Culemborg toevallig weer goed.
  Zo’n nationaal dictee: het blijft een aardig spel, meer niet.

  Reactie door Moniek Verhaaren — december 16, 2010 @ 8:45 pm | Beantwoorden

  • Bedankt, Moniek! We zijn dus aan elkaar gewaagd, zie ik. Het dicteematchke NL-VL eindigt hier op 1-1. Mooi toch! Zusterlijk verenigd in spelling.

   Een heerlijk spelletje toch. Wel discutabel: gelijk heb je. Die eeuwige liggende streepjes ook: ze laten ons toe van eigen schriftbeelden ‘op te roepen’, maar daar houdt het GD geen rekening mee. Het is soms gewoon gokwerk, hun schriftbeeld ‘raden’ als het om ‘vrije’ mogelijkheden van de Nederlandse spelling gaat.

   Reactie door janien — december 18, 2010 @ 10:32 am | Beantwoorden

 2. Tja en dan zie ik nu dat ik uitgerekend in een bericht over spelling het woord ‘laisser’ schrijf als ‘liasser’. Leraren: het zijn net mensen.

  Janien ik wens je hele fijne feestdagen en een goede vakantie (of heb jij tegenwoordig altijd vakantie?).
  Groet,
  Moniek

  Reactie door Moniek Verhaaren — december 20, 2010 @ 7:43 pm | Beantwoorden

  • Net mensen, gelukkig ja. Jouw verschrijving niet eens gezien: gelezen wat ik verwachtte van een taalspecialist. En bovendien: jij had al mijn aandacht naar dat woordeinde getrokken, zodat ik niet eens meer gelet heb op de rest van het woord. Ik had ‘laissez’ ook fout, zoals je ziet. Zusterlijk, zoals ik schreef.

   Fijne feestdagen, Moniek, insgelijks! (Bestaat dit laatste woord nog?) Fijne wintervakantie! (Is die voor jou ook al begonnen? Hier in VL begint ze met kerstavond.) En ja, ik heb tegenwoordig altijd vakantie! In de allereerste plaats betekent dit: grootmoederschap van vier tenvolle beleven, d.i. met hart en ziel, handen en voeten. (Nooit heb ik meer gekookt (kunnen koken) dan nu, nooit stapelde de vaat zich hoger op, …) En in deze sneeuwlaag van … cm (laatste meting dateert van gisternamiddag – kleinzoon van 3 heeft de lat vastgehouden: 18 cm) is het heel zwaar rijden met de bugaboo met kleinzoontje van 22 maanden of kleindochtertje van 6 maanden erin, onder (weliswaar lichte) sneeuwballenaanvallen van kleinzonen van 3 en 5! Onbeschrijflijk als de schoonheid van al dit winterwit: die eeuwig verwarmende liefde, door merg en been. Zoals mijn allerliefste moedertje (+ maart 2010) het me heeft voorgeleefd.

   Reactie door janien — december 21, 2010 @ 8:25 am | Beantwoorden

 3. […] ervan. Benieuwd naar wat ik ervan bak. Mijn oud dicteeprofiel staat ergens online, ns kijken. Hier. Op tekst van van Tommy Wieringa, warempel. Vanavond is hij te gast in ‘t Stad […]

  Pingback door hey, wanneer kom je online, #twictee | The Sausage Machine — november 10, 2012 @ 8:32 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: