The Sausage Machine

december 11, 2008

Facebook in Flanders: je privacy ontheiligd?

Filed under: Uncategorized — janien @ 12:35 pm
Tags: , , , ,

 Logo via VOLT

facebookvolt_101208_facebook

De nationale omroep blikt terug op 2008 én kan niet aan Facebook voorbij. Het stormt Facebook op mijn radio, op tv, in de bladen en kranten. Facebook is de hype van 2008, Facebook blijft boomen, is de boodschap. En verontruste stemmen verzuchten: als je er niet bij bent, ben je niet hip. Maar durf te kiezen: Facebook off, blogde de netmanager van één in juni 2008. En nog dwingender klinkt de boodschap van algemeen nut: met Facebook is je ondergang bezegeld. Vrienden maken gaat ten koste van je privacy. Big Brothers liggen op de loer naar je ware gelaat om je van alle mogelijke kanten en vanop alle marketing- en managementsniveaus te belagen. Opgelet: schending van je rechten, ontslag en andere dreiging zullen je deel zijn. Verontwaardiging. Moraalridderschap? Zoveel ontslagen hier, zoveel miserie daar: dat komt allemaal door Facebook. Facebook is webontaarding.

buddy3  Ik ben ook op Facebook, maar niet echt actief aanwezig. Met nog lang geen 5000 vrienden, zoals Brahim, gisteravond op één in Volt. En niet bang voor de gevaren die de (oude) media me voorhouden. Niet bang voor het overal rondwarende Spook van de Ultieme Ontmaskering. Onterecht? Bij dezen is iedereen gewaarschuwd.

Je heilige privacy? Anno 2008 een contradictio in terminis. Waar ben je nog ongezien, ongedetecteerd, nu iedereen uitgerust is met mobiele technologische apparatuur allerhande … Wie weet nog waar? In de wriemelende wereldmensenmassa webverbonden is het onmogelijk ‘verborgen’ te blijven.

Een hele tijd geleden hadden we het er in de klas al over in de lessen over solliciteren: over je doorlichting bij sollicitaties, ook van je webleven. Over de aanzuigkracht van Netlog. Vaste afspraken maakten we in de multimediaklas: alle aandacht bij de les en op de lessites, en niet direct Netlog op. En de Blogoloog op bezoek bij 5 so, dé man die het kan weten, achtte het zijn plicht van ons voor meer web 2.0-bewustzijn te sensibiliseren. 

Opent het vriendengezichtenboek ook geen verrassend wereldwijd hoopvol perspectief op een ‘waardig’ leven door de oneindige zelfcorrigerende sociale kracht van onlinenetwerken? Of ben ik te naïef en te positivo?

En … paradoxaal, spijts alle waarschuwingen van de oude media voor de gevaren van onlinenetwerken: zal het Facebook zijn dat DeMorgen zal redden? En … zal het Facebook zijn dat je vrije meningsuiting (zie ‘dangerous blogger’) helpt waarborgen?

3 reacties »

 1. Mhhh….
  Wellicht allemaal een beetje overdreven. Je beslist namelijk zelf wie je toelaat op je profiel, en wie niet. Je kiest zelf welke foto’s je post, en welke je liever niet op het net hebt.
  Je ontheiligd je eigen privacy, niet Facebook. Je kan het allemaal perfect in de hand houden.

  Reactie door Nick — december 16, 2008 @ 8:16 pm | Beantwoorden

 2. Hoi Nick
  Helemaal met je eens! Leuk, van jouw commentaar hier te lezen! Het is jouw generatie die van wanten weet (ik zou beter zeggen: die van ‘webben’ weet) en die het hoofd koel houdt bij al die paniekzaaierij. Jouw commentaar illustreert wat ik bij Willem Karssenberg wilde benadrukken: dat het de ‘ouderen’ zijn die in hun webangst ‘domme’ dingen doen, zoals het afblokken op school van web 2.0-mogelijkheden.
  Meer weten? http://www.karssenberg.nl/weblog/2008/12/plaatsvervangende-schaamte-en-excuses.html

  Groetjes en alvast een heerlijke Kerst en heel gelukkig 2009!
  janien

  PS Foto’s ‘het Interview’ onderweg naar het net …

  Reactie door janien — december 17, 2008 @ 7:47 am | Beantwoorden

 3. Het is tijd dat er een genuanceerd beeld wordt geschetst van de voor en nadelen van facebook en broertjes. Gekoppeld aan een bewustwordingscampagne omtrent sociale netwerken, kan dit jongeren wegwijs helpen maken in het medialandschap.
  We zijn op zoek naar ervaren bloggers, coders, designers die ons daarbij willen helpen.

  Ga naar http://www.facebookunmasked.com voor meer informatie.

  Facebook houdt er immers een heel bijzondere manier van privacy policy op na…

  Reactie door Facebook Unmasked — december 22, 2008 @ 3:07 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: