The Sausage Machine

And the winner is … JOHAN DECEUNINCK!

5 aso Productie Gedicht verzonden

Scholencentrum JOMA P203

Maantjessteenweg 130

2170 Merksem

gedichtverzonden@gmail.com

Persbericht                                                        24 januari 2007

Jongerenpoëzieprijzen Gedicht verzonden voor 

1 Johan Deceuninck,  2 Gianni Aerts,  3 Dieter De Bakker 

Johan Deceuninck uit 5 Ha van JOMA heeft de eerste prijs van de jongerenpoëziewedstrijd  Gedicht verzonden gekregen voor zijn 160 “De stad grijs”. Een 160 is een nieuwe dichtvorm van exact 160 tekens inclusief spaties, het maximum dat je kunt versturen met een sms’je. De tweede en de derde prijs waren voor Gianni Aerts uit 5 MTWE met “5 draken verslagen” en Dieter De Bakker uit 5 EMT met “Een klein poëtisch meesterwerk”. De prijzen? Publicatie op de schoolwebsite en FNAC-bons van 25, 20 en 15 euro, gesponsord door de school.

 

De drie winnaars werden door Sofie Cerutti, uitvinder van de 160 en lid van de jury, uitgenodigd om hun gedichten in te zenden op haar website www.precies160.nl. Ze maken kans om als ‘goede inzender’ in de Inbox tussen de Grote Dichters terecht te komen en op publicatie in de Nederlandse krant nrc.next.

Dat de winnaars drie mannen zijn en dat de tweede en de derde prijs naar de organiserende klas

5 aso gingen, is puur toeval. De klassen van de auteurs werden in de longlist niet opgegeven. De jury was samengesteld uit twee vrouwen en twee mannen voor een goed evenwicht bij het beoordelen van de gedichten.

De Gouden Jury

Er waren geen gouden prijzen, er was wél een zeer deskundige jury met een gouden hart die urenlang een heel weekend door en nog langer telkens opnieuw heeft gewikt en gewogen. De uitputting nabij…

 

Sofie Cerutti, wetenschapper en dichter, uitvinder van de 160,

Frank Vandenbroucke, vice-minister-president van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming,

Yella Arnouts, docente Woord en Creatief schrijven, oud-leerlinge van JOMA,

Martijn Nicolaas, projectleider voortgezet onderwijs bij Stichting Lezen Nederland.

De jury over het jureren

“Zeer genoten van de gedichten! Een moeilijke keuze” (Sofie Cerutti, zondag 21 januari 2007 21:56) en “Dat is het nadeel van deze dichtvorm: het is veel tellen (SC Mon, 22 Jan 2007 10.:47:52)

“Dit is alleszins iets anders dan de dossiers waar ik nu mee bezig ben… ” (Frank Vandenbroucke, Sunday, January 21, 2007 10.11 PM)

“Grappig en spannend wat ik allemaal nu lees rond de 160 van deze leerlingen.” (Yella Arnouts, Sun Jan 21 23:34:51 2007)

“Dank voor de gedichten. Ik ga ze met zeer veel aandacht lezen en zal de top 3 van de andere juryleden slechts met een schuin oog lezen!” (Martijn Nicolaas, Sunday, January 21, 2007 10:40 PM)

De ingezonden gedichten

Uit een honderdtal inzendingen werd een longlist van veertien gedichten samengesteld op basis van top5’s van leerlingen van 5 en 6 aso en van hun commentaren op gedichten van hun medeleerlingen. In deze longlist kwamen negen gedichten bovendrijven: drie winnaars en zes ‘aanmoedigingen’. Heel wat inzendingen beantwoordden niet aan de norm van precies 160 en verloren daardoor hun kans op een prijs.

De longlist

In willekeurige volgorde: Sylvie Marie, Gianni Aerts, Ellen Van Hoof, René Simonis, Dieter De Bakker, Nathalie Scheppers, Mieke Totté, Rutger Gaumann, Sonephichith Sunthorn, Tim De Lobelle, Sven Wassenaar, Johan Deceuninck, Nelle Van Regemortel en Joy Gysen.

De shortlist

In willekeurige volgorde: Rutger Gaumann, Tim De Lobelle, Mieke Totté, René Simonis, Ellen Van Hoof, Sylvie Marie, Dieter De Bakker, Gianni Aerts, Johan Deceuninck.

De jury over de winnende gedichten

Citaten uit hun rapportage en discussie via e-mail 

1 Over “De stad grijs” van Johan Deceuninck

“Het gedicht wordt gekleurd door beelden en heeft een aannemelijke pointe. Het thema is het leven in de stad (Antwerpen, of eender welke stad aan de stroom, ik denk aan Lissabon, Parijs, enzovoort) dat zich druk, kil en grijs laat typeren maar toch om een of andere reden geliefd is. Hoe je kunt houden van iets, een stad, de mensen… terwijl je er tegelijk de tekorten van ziet. Die dubbelzinnigheid, de paradox daarvan vind ik getuigen van een mooie, intrigerende levenshouding. Bovendien bespeelt Johan Deceuninck klank en ritme. Dit aspect van het dichten kan hij in de toekomst nog verfijnen.” (Yella Arnouts)

“Het beeld is niet heel complex maar geeft de dubbelheid van het wonen in een (on)bepaalde stad prachtig weer. Bovendien zeer mooi en poëtisch verwoord; ik vind het qua stijl en ritme het beste gedicht.” (Sofie Cerutti)

“… de mooie tegenstelling aan het eind laat mij kiezen voor het gedicht van Johan.” (Martijn Nicolaas)

“Ik vond het gedicht van Johan Deceuninck heel goed, maar ook een beetje cliché (ik stoorde me aan ‘stad aan de stroom’, als gemeenplaats). […] maar het is inderdaad heel goed.” (Frank Vandenbroucke)

2 Over “5 draken verslagen” van Gianni Aerts

“De grappige tekst die refereert aan de schoolsituatie bij Gianni waardeer ik.” (Martijn Nicolaas)

“Het gedicht van Gianni Aerts bevalt me, met name vanwege de tegenstelling tussen middeleeuwse beeldspraak en de schoolbel. Uitroepteken en dubbele punt achter elkaar zijn daar alleen m.i. niet mooi – beetje vulling lijkt me.” (Sofie Cerutti)

“Grappig en speels, maar ik vond het qua taal en ritme nog niet helemaal op punt staan.” (Frank Vandenbroucke)

“Dit gedicht haalt zijn kracht uit de verrassende botsing tussen traditionele, ik zou zeggen, middeleeuwse beelden van draken en ridders aan de ene kant en de wat laconieke eigentijdse schoolbel aan de andere kant. Ingebed in een ruime tijdsdimensie heeft Aerts het – natuurlijk – ook over de liefde en vooral over het verlangen ernaar. Hij doet dat niet sentimenteel of pathetisch. Maar met gevoel voor humor. Ook ritmisch voelt dit gedicht organisch juist aan.

G. Aerts heeft zich niet aan een voorspelbaar rijmschema gehouden maar toont een natuurlijk aandoend gevoel voor klankspel in assonanties en alliteraties.” (Yella Arnouts)

3 Over “Een klein poëtisch meesterwerk” van Dieter De Bakker

“Mooi ook vind ik het gedicht van Dieter De Bakker (“Een klein poëtisch meesterwerk”). Het geeft de essentie van de 160 goed weer. Jammer vind ik dat het daar een beetje bij blijft.” (Sofie Cerutti)

“Dieter De Bakker en Tim De Lobelle hebben de wedstrijd zelf tot voorwerp gekozen van hun gedicht. Ik vind ze allebei erg leuk. Moeilijk om kiezen, maar als ik moet kiezen, kies ik voor de inzending van Dieter De Bakker. Met name de eerste twee lijnen en de laatste twee lijnen van Dieter lijken me echt een heel rake typering van deze wedstrijd.” (Frank Vandenbroucke)

“(Ik waardeer) de strakke vorm en het metaniveau bij Dieter.” (Martijn Nicolaas)

“Dieter De Bakker: De essentie van een 160, origineel qua idee. Stevig in het ritme.” (Yella Arnouts)

Een proficiat van de jury voor…

Alle genomineerde dichters van de shortlist werden door de jury speciaal aangemoedigd: “Misschien kunnen we dit deze leerlingen meegeven: dat ze zich schrijvenderwijs bewust worden van de beperkingen en de mogelijkheden van de, eender welke dichtvorm.” (Yella Arnouts)

 

En de goede raad van Sofie Cerutti: “Wat wij met 160-wedstrijden in de toekomst willen doen, is dat deelnemers hun gedicht inzenden via de website. Dan weten zowel inzenders als jury zeker dat het een ‘technisch juiste’ 160 is.” Ze nodigt iedereen uit om zijn 160 op de site te laten tellen en in te zenden.: www.precies160.nl.

Krijgen een pluim in  volgorde van waardering:

1 Sylvie Marie “open me, liefste, en ik beloof je”

2 Mieke Totté “Ik zie woorden”

3 Tim De Lobelle “een tekstje van 160”

4 Rutger Gaumann “Eerst de teen en dan de hiel?”

5 René Simonis “Met gel in m’n haar”

6 Ellen Van Hoof “Het lijkt wel lente in de winter”.

 

Vanaf Gedichtendag 2007 kunnen de genomineerden van de shortlist citaten van de jury over hun gedichten lezen op The Sausage Machine, de blog voor en van 5 en 6 aso https://janien.wordpress.com.

De act! Prijsuitreiking op Gedichtendag

De prijsuitreiking is op donderdag 25 januari 2700, de jaarlijkse Gedichtendag in Vlaanderen en Nederland, op de speelplaats M van Scholencentrum JOMA, Maantjessteenweg 130 2170 Merksem rond 14.40 uur.

5 aso Productie Gedicht verzonden: Stefan Gielen, coördinatie; Maxime Bruynseels en Evelyn Eeckelaert, woordvoersters;Tamara Delen, Dieter De Bakker en Seline Caymaz, schrijvende pers; Line Van Aert en Ellen Van Hoof, human resources, ontvangst en fotografie; Christophe van den Boom en Yannick Van Ginneken, design en inrichting; Sven Wassenaar en Gianni Aerts, presentatoren prijsuitreiking; Janien Benaets, waarnemer 

5 reacties »

 1. […] met een 160-gedichtwedstijd door 5 so (nu 6 so) Gedicht verzonden! Jij maakte ook deel uit van de Gouden Jury van die wedstrijd, samen met Yella Arnouts, Frank Vandenbroucke (de minister) en Martijn […]

  Pingback door Een 160 van Sofie Cerutti speciaal voor jou en mij op Gedichtendag « The Sausage Machine — januari 31, 2008 @ 4:31 pm | Beantwoorden

 2. […] Gefeliciteerd, dames en heren! … De klas met wie het allemaal begon in The Sausage Machine in januari 2007 met een 160-sms-poëziewedstrijd. Wie had toen kunnen denken dat ik hen een virtueel roosje rood […]

  Pingback door Afgestudeerd! Proficiat, 6 EMTWE 2007-2008! « The Sausage Machine — juni 28, 2008 @ 1:20 pm | Beantwoorden

 3. […] Niet te vergeten, mijn oud-leerlingen Eline, Rutger, Sven, Tamara en zeker Dieter, een van de winnaars van de eerste 160-wedstrijd hier in The Sausage Machine????? Moniek, literatuurliefhebber en […]

  Pingback door stadsgezicht een t(r)opical song « The Sausage Machine — augustus 5, 2008 @ 1:05 pm | Beantwoorden

 4. […] u/jij? Niet overtuigd? Misschien kunnen onderwijskundige Henk Witteman (reactie) en 160-dichter Johan Deceuninck je […]

  Pingback door Onderwijsvanmorgen.nl:Idee van de week:Gedicht verzonden « The Sausage Machine — december 16, 2009 @ 10:36 am | Beantwoorden

 5. […] Gouden Jury van de 160-poëziewedstrijd Gedicht verzonden van 5 aso (Gedichtendag 2007) blonk niet alleen uit […]

  Pingback door Gouden Jurylid YELLA ARNOUTS in de poëzieprijzen! « The Sausage Machine — december 5, 2010 @ 8:39 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: