The Sausage Machine

februari 19, 2009

Het gebruik van wiki’s bij groepswerk. Cindy De Smet freshly slideshowing.

Favourited!

Specialistenwerk waaraan een amateur niets toe te voegen heeft: enkel met open mond te staan en dan vol bewondering oh! en ah! te roepen … Cindy De Smet van edublogs.be en Smetty’s Soapbox (en meer: zie o.a. slideshow) gaat in op het didactische gebruik van wiki’s. En dat kan alleen maar heel verhelderend en uiterst leerzaam zijn. Op SlideShare staat ook haar presentation transcript en op haar blog laat ze ons achter de schermen meekijken in haar voorbereiding en doet ze haar leertraject video uit de doeken. Bijkomend een boeiende gratis les in presenteren! De wiki’s die ze als voorbeeld naar voren schuift, zijn alle in gebruik in het hoger onderwijs: die van Hans Coppens, Japanologie KULeuven, dr. Bram De Wever, Onderwijskunde UGent, en haarzelf, Cindy De Smet als docent Media in de Lerarenopleiding Hogent.

rozen3Onlangs nodigde Cindy De Smet me uit en had ik de eer en het grote plezier van haar op haar werkplek hartje Gent te ontmoeten – en met haar in style te lunchen. Ook vanop dit plekje: nog eens hartelijk bedankt, Cindy! Ik categoriseer onze ontmoeting als mijn ‘Gents avontuur’.

  • Een amateur als ik wil nog wel eens iets stevigs leren over wiki’s. Het blijft me interesseren hoe professionals als Cindy De Smet, Wilfred Rubens, Pierre GorissenElke Das of André Manssen het gebruik van wiki’s en andere 2.0-onderwijstoepassingen zien en evalueren. Hoewel er veel technologische en ook didactische ‘weerhaken’ aan mijn vroeger wikiwerk met mijn klassen zaten, heb ik het ‘spannend’ werken gevonden: ongelooflijk comfortabel voor groepswerk, motiverend en stimulerend, uitdagend en inspirerend, o.w.v. de ‘openheid’ naar de wereld. Een energiegevende injectie, een leerboost van jewelste. Zowel voor mij als voor mijn leerlingen.
  • Innovatie! Cindy De Smet en Marie Meeusen van Huiverinkt staan al langer bij mijn blogfavorieten: sterke, creatieve vrouwen die de wereld, ook die van onderwijs, willen vernieuwen. Vrouwen met brein en branie. Daadwerkelijk werken ze mee aan innovatie vanuit de bovengenoemde Hogeschool Gent, Departement Lerarenopleiding Ledeganck (LERA). Hier kun je kennisnemen van Cindy De Smets doctoraatsonderzoek o.l.v. prof. dr. Valcke (UGent), van haar medewerking met Geraldine Delporte (dag Geraldine) aan de Projecten Expertisenetwerk Lerarenopleiding, en van Marie Meeusens opdracht in het Project aanmoedigingsfonds Taal als springplank tot het hoger onderwijs. Aan Cindy, Marie en Geraldine: veel succes in jullie wetenschappelijke onderzoek!

7 reacties »

  1. * bloos *

    Wacht maar tot ik aan de montage van jouw stukje begin 😉

    Reactie door Smetty — februari 19, 2009 @ 1:10 pm | Beantwoorden

  2. Wéuèk!

    Reactie door janien — februari 20, 2009 @ 9:57 am | Beantwoorden

  3. Dag Janien,

    Dank voor het attenderen op deze goede presentatie van Cindy!

    Reactie door Wilfred Rubens — februari 20, 2009 @ 12:35 pm | Beantwoorden

  4. Janien, je bent de allerliefste blogger die ik ooit ben tegengekomen 🙂 Dankzij jou leer ik trouwens mijn collega’s wat beter kennen, maar dat zag je al. x

    Reactie door Marie — februari 24, 2009 @ 10:03 pm | Beantwoorden

  5. Waar zit de bloossmiley?

    Reactie door janien — februari 25, 2009 @ 7:53 am | Beantwoorden

  6. Aanvulling door janien
    De Vlaamse overheid 2009-2014:
    http://journalinks.wordpress.com:80/2009/03/03/overheid-schrijft-regeerprogramma-in-een-wiki/.

    Reactie door janien — maart 11, 2009 @ 8:55 am | Beantwoorden

  7. […] oma wenst haar oude webleermeesters Cindy, Wilfred en Pierre veel succes! Benieuwd of Sugata Mitra hen kan inspireren. Wilfred vast wel, […]

    Pingback door Unteaching met Sugata Mitra en … oma « The Sausage Machine — november 5, 2010 @ 10:52 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.