The Sausage Machine

De leesfabriek 0607 en online leesportfolio’s 0607

Beste leerling, beste bezoeker

Eerst en vooral, hier de link: naar De leesfabriek 0607 in pdf-formaat, CC-BY. Deze didactiek voor het leesportfolio is een ontwerp van Janien Benaets op basis van eindtermen en leerplan Nederlands VVKSO (derde graad secundair onderwijs aso, tso, kso). Op het document, bestemd voor mijn leerlingen in het schooljaar 2006-2007 staat wel een copyright- of merktekentje bij mijn naam, maar dat was oorspronkelijk louter om duidelijk te maken dat het om een persoonlijke interpretatie van ‘het leesportfolio’ (zie VVKSO-leerplan, 3e graad aso/tso/kso) gaat. Ik moest dat symbool dringend nog eens verwijderen en vervangen door de Creative Commons in de rechterzijbalk van mijn blog The Sausage Machine. Welkom! Het is nooit mijn bedoeling geweest van auteursrechten te laten gelden op mijn ‘ontwerpen’. Ik wil ze gewoon op het web publiceren in ‘eerlijk delen’, in wereldwijd samen leren: graag krijg ik kritiek, commentaar, aanvulling. Voor de blog en zijn wiki’s – met alle bijlagen van ontwerpen, docu/info door Janien Benaets is er de CC-BY. Voor de link naar de licentie: zie a.u.b. het CC-logo op deze blog: naamsvermelding 2.0 Belgium.

Wat kan De leesfabriek o.a. voor jou speciaal als lezer betekenen? Klik vlug door naar de blog van Rutger Gaumann: hij zal je vertellen hoe hij via zijn filmische verwerking van Gebr. (i.s.m. zijn studiegenote Joy Gysen) op YouTube direct in contact kwam met de auteur van Gebr. Ted van Lieshout!

05-02-2008 Aanvulling in de categorie ‘Boeken kiezen’ met links naar boekensites (vnl. voor <20-lezers)? Kijk eens even in het examensteuntje voor 5, onderaan op de wiki Het Scriptorium: op deze pagina hier. Nog? Volg de link naar onderde18: wowowow: daar,  en kijk naar ‘Boeken kiezen’ voor steuntjes door Frank Oele en Roelof Jan Veltkamp!! En op die denderende site vind je nog veel meer razend interessant nieuws over en voor Nederlands en literatuur speciaal.

Nog meer nieuws over De leesfabriek? Kijk hier op de blog in een bericht van 5 mei 2007!

Op zoek naar een online leesportfolio 2006-2007?

  1. Kijk op de speciale pagina Leesportfolio op de blog van Sven Wassenaar! Daar presenteert Sven zijn volledige leesportfolio inclusief de literactuamap in pdf-formaat als download! Veel lees- en kijkplezier!

screenlpfsven.jpg

Screenshot 2007 van Sven Wassenaars blogpagina met zijn leesportfolio 2006-2007.

Svens leesportfolio staat nu ook op SlideShare:

  2. Kijk op Rutger Gaumanns blog en klik op Leesportfolio in de menubalk aan de rechterkant! Lees, kijk en luister! Wat mij betreft: ook een prachtportfolio! Nu, er zijn er nog zoveel mooie in papieren vorm, stuk voor stuk kunstwerken qua verwerking en presentatie. Als ik toch een secretaris/-esse had om ze te digitaliseren, want dat zijn ettelijke pagina’s en het moet snel gebeuren, alles moet gearchiveerd op school … 

Specifiek op zoek naar creatieve boekverwerkingen? Je vindt er in de online leesportfolio’s van Rutger en Sven, maar ook nog …

  1. In de blogpost met de aankondiging van de nominaties van De inktaap 2008 kun je een creatieve boekverwerking uit het leesportfolio van Line Van Aert bewonderen: Mevrouw Verona daalt de heuvel af van Dimitri Verhulst.
  2. Nog creatieve boekverwerkingen? Ik publiceer twee filmische verwerkingen door Rutger Gaumann en Joy Gysen: Gebr. van Ted van Lieshout (schooljaar 2005-2006) en Antichrista van Amélie Nothomb. Verder staan er twee digitaal-grafische verwerkingen van eenzelfde boek, Arend van Stefan Brijs, op Rutgers blog. Je vindt ze trouwens, zoals gezegd, ook in zijn leesportfolio dat je onder Links in de rechterzijbalk op zijn blog kunt aanklikken.

Ted van Lieshout himself ontdekte tot zijn niet geringe verbazing Rutgers film Gebr.  op Rutgers YouTube-pagina waar je ook nog andere films van Rutger vindt, zoals o.a. de veelbekeken E-Files (Das wirkliche Leben: Einstein), in team gemaakt voor ons Einstein-Projekt voor Duits in 2005-2006.

TSM presenteert met trots een screenshot van de blogposts YouTube en YouTube 2 van 2 juli 2007 op Ted van Lieshouts blog!

tedvanlieshout50.jpg

Het is toch wel bijzonder dat TSM in ware 2.0-verbinding lezer en schrijver bijeenbrengt via Rutgers YouTube-pagina!

Dit schreef Ted van Lieshout op zijn blog over Rutgers film:

Je kunt je eigen naam intikken bij Google om te zien wat er van en over jezelf is te vinden op internet. Ik dacht: dat doe ik ook eens bij YouTube. Tot mijn verbazing staat er sinds enkele maanden een filmpje op, een trailer die een Vlaamse jongen die Rutger Gaumann heet gemaakt heeft bij mijn boek Gebr. Heel erg leuk vind ik dat en ik ben niet alleen gecharmeerd maar ook trots dat hij de moeite heeft genomen om het filmpje te maken. Ik weet niet hoe ik een filmpje op dit weblog moet zetten, maar met deze link kom je op de site waar het filmpje te zien is […].

Ook bij de reacties op de blogpost leest TSM met zwellend hart het volgende:

Geweldig!

Ja die Vlamingen, laat ze maar schuiven…
Erg mooi, alles.      
Geplaatst door: Gerb. | 2 juli 2007 om 12:24

Geweldig Ted !! Erg leuk om dat tegen te komen. Ik heb de trailer bekeken en krijg meteen zin in het boek.( of in de film ervan ;-))   Geplaatst door: Kitty | 2 juli

ontroerend, met liefde gemaakt.             Geplaatst door: Lorna

Filmische verwerking  Gebr. van Ted van Lieshout door Rutger Gaumann en Joy Gysen

Film Driekoningenkoek, een fragment uit Antichrista van Amélie Nothomb door Rutger Gaumann. Rutger Gaumann speelt ook de vader, Seline Caymaz is Blanche. Cameravrouw: Joy Gysen.

LEZENLEZENLEZEN! In De leesfabriek is het nooit te vroeg of te laat om te lezen … In ons fabriekje vervaardigen we leesportfolio’s van kwaliteit in alle maten en vormen. Elk portfolio komt tot stand in een volgehouden streven  naar ons AAA-keurmerk: authenticiteit, actualiteit, activiteit – alles op het niveau van de ‘sterke talengerichtheid’ van 5&6 aso.

De leesfabriek geeft Alle Macht aan de Lezers!!

OPGELET! Izabela Kesina had onlangs nog een vraag i.v.m. het leesportfolio. Ik kopieer hieronder de mails ter informatie. Belangrijk: de afspraken in de klas primeren op de hier gepresenteerde Leesfabriek die het leesportfolio in zijn context zo duidelijk en volledig mogelijk probeert te beschrijven, en die daarnaast suggesties bevat voor wie zelf niet te lang wil zoeken of even de weg kwijt is. Het is een soort handleiding die je kunt raadplegen als je vastloopt.

—– Original Message —–

Dag Mevouw!

Heel erg bedankt! Ik zal het de rest wel vertellen.

Tot maandag!

Izabela

Thursday, May 03, 2007 4:57 PM vraagje ivm LPF
Dag Mevrouw!

Ik heb een vraagje i.v.m. ons leeportfolio. Normaal moeten we die maandag al afgeven, maar zouden we daar nog 1 week meer tijd voor kunnen krijgen alstublieft? Want ik en nog een aantal mensen van de klas kunnen pas volgende week donderdag ons toneel gaan zien, en anders kunnen we dat er niet meer invoegen. Onze vraag was of het ook goed is als we het de maandag daarop afgeven?G

Groetjes,

Izabela

Subject: Re: vraagje ivm LPF
Date: Thu, 3 May 2007 18:57:33 +0200

Dag Izabela

De literactuamap 0607 staat in mijn agenda inderdaad op maandag 7 mei, het hele leesportfolio (de literactuamap maakt daar deel van uit) moest klaar zijn op maandag 14 mei. Met al die vrije dagen tussenin en mijn afwezigheid erbovenop was ik al van plan van de deadline te verschuiven naar dinsdag 22 mei 2007.

Nieuwe afspraak voor jullie LPF: het eigenlijke LPF met de boekverwerkingen en het toneel + de LAM (literactuamap) brengen we allen binnen op dinsdag 22 mei 2007. Dat is de uiterste datum, omdat ik alles nog voor de examens moet kunnen nakijken en we nog afspraken moeten maken voor de evaluatie van LPF + LAM voor het examen Nederlands. Goed, Izabela?

Indien nog onduidelijk of nog betere voorstellen: vraag maar. In elk geval probeer ik ook vanavond nog De leesfabriek op de blog te plaatsen – voor wie helemaal niets meer zou weten. In elk geval primeren deze nieuwe afspraken en onze afspraken in de klas voor LPF+LAM op die van de tekst van De leesfabriek. Lees die Leesfabriek als ‘wegwijzer’, handleiding-in-geval-van-nood of ‘springplank’ om te kunnen ‘afstoten’.

Vriendelijke groeten aan iedereen en veel succes!

Janien Benaets

15 reacties »

  1. Ook ik heb op mijn blog ( http://ruttietje.bravejournal.com/ )een blogpost gewijd aan het feit dat ik op Ted Van Lieshouts blog sta. (Janien, Dankjewel trouwens om mij dit te vertellen, want ik was er anders nooit achter gekomen 🙂 )

    Reactie door Rutger — augustus 4, 2007 @ 2:18 pm | Beantwoorden

  2. Mooi, toch, Rutger, mooi! En leuk, dankjewel dat je me hier verwittigt. En nu vlug kijken op je blog … Tot zo.

    Reactie door janien — augustus 4, 2007 @ 8:15 pm | Beantwoorden

  3. […] beschreven in een literair boek. Het is even wennen en er is  ook nog de reading talk in De leesfabriek of de inktaapjury. In een interview door cultuurredactrice Inge Schelstraete in De Standaard […]

    Pingback door … dan lees je het voor de seks. Luc Janssens (Canvas) promoot punkroman van Marc Reugebrink, Gouden Uil 2008 « The Sausage Machine — maart 30, 2008 @ 1:53 am | Beantwoorden

  4. […] mooie herinneringen aan The E-Files (Einstein: das wirkliche Leben) nog eens op te halen. Ook de filmische boekverwerkingen die Rutger samen met Joy Gysen voor het leesportfolio Nederlands maakte, blijven tot mijn grootste […]

    Pingback door Hola a todos! Jorden Hellemans naar Valencia! En auf Wiedersehen op TSM, lieve oud-leerlingen! « The Sausage Machine — april 14, 2008 @ 9:04 pm | Beantwoorden

  5. […] restyling van de Gouden Uil, zowel wat de jury als de timing en de marketing betreft. Leuk, toch: spannender en meer lezen door nieuwe programma’s op tv […]

    Pingback door Het nieuwe gezicht van de Gouden Uil: de Man met de Snor. U zegt het, ja, Guy Mortier! « The Sausage Machine — september 3, 2008 @ 6:32 pm | Beantwoorden

  6. […] eens op The Sausage Machine  hoe leerlingen dat in Vlaanderen op een heel creatieve manier doen. Creativiteit wordt erg op prijs […]

    Pingback door » De leesfabriek en online leesportfolio jeroenc over literatuur — december 1, 2008 @ 1:30 pm | Beantwoorden

  7. […] kan je daar op heel veel verschillende manieren bezig zijn met je leesportfolio.  Kijk eens op The Sausage Machine  hoe leerlingen dat in Vlaanderen op een heel creatieve manier doen. Creativiteit wordt erg op […]

    Pingback door Je leesdossier kan veel creatiever — december 1, 2008 @ 1:34 pm | Beantwoorden

  8. […] Nederlands en Duits mocht zijn. Hier stond al prachtwerk van jou ten toon: je blogposts a en b, je leesportfolio, je film en meer. En nu is er je jongste creatie: de TSM-poster, a SWASSENA creation. Definitely […]

    Pingback door a SWASSENA creation! Release poster The Sausage Machine voor ICT-praktijkdag KlasCement « The Sausage Machine — december 2, 2008 @ 1:27 pm | Beantwoorden

  9. […] … nieuws en illustraties over het leesportfolio is er ook op een aparte blogpagina, die je ook in de rechtermenubalk vindt. Alle commentaar is […]

    Pingback door De leesfabriek online. Werken aan mijn leesportfolio « The Sausage Machine — januari 18, 2009 @ 5:34 pm | Beantwoorden

  10. […] Reviaan handelt, uit het onversneden vijf pagina’s tellende interview van Rutger Gaumann en Joy Gysen die in mijn klas 5 aso zaten. Bart Van Thielen was hun warm bewonderde leraar Nederlands in hun […]

    Pingback door Aan alle Revianen. Speciaal aan Bart Van Thielen « The Sausage Machine — februari 5, 2009 @ 1:33 pm | Beantwoorden

  11. […] overgenomen van de programmapagina van Mezzo, speciaal ook voor die middelbare scholieren die hun literactuamap nog moeten spijzen voor het einde van dit […]

    Pingback door TSM-Alert! Literactua! Jelle Van Riet en Guy Mortier met shortlists Gouden Uil 2009! « The Sausage Machine — maart 16, 2009 @ 12:28 pm | Beantwoorden

  12. […] begin van een hele reeks leerlingenfilmpjes op YouTube: van creatieve boekverwerkingen voor het leesportfolio over Chrysostomosscenario’s en The E-Files, Einstein: das wirkliche Leben (voor de Duitse […]

    Pingback door Meander Dichtersprijs 2010 via YouTube « The Sausage Machine — september 6, 2009 @ 4:56 pm | Beantwoorden

  13. […] gepersonaliseerde aanpak van het leesportfolio en de begeleidende literactuamap (zie bv. De leesfabriek van toen) én de voortdurende stimulering van de jongeren tot actieve cultuurparticipatie […]

    Pingback door De koning doet aan leesbevordering! « The Sausage Machine — oktober 6, 2009 @ 7:57 am | Beantwoorden

  14. […] in de leraarskamer, nonono, geen onderwijs 2.0, geen klassenwiki, geen BZL online, geen leesportfolio met filmische boekverwerking op YouTube, geen Liederenbank, geen digibord, geen KlasCement, geen […]

    Pingback door So Mini « The Sausage Machine — oktober 29, 2009 @ 11:00 am | Beantwoorden

  15. […] Literactuamappen en Leesportfolio’s zijn binnengelopen in de eindproductieruimte van onze Leesfabriek ! Ze zien er veelbelovend en aantrekkelijk uit: er is door de meesten hard en met enthousiasme en […]

    Pingback door LITERACTUACOLLAGE (1) “Het Liegend Konijn” voor “Servetten halfstok”! « The Sausage Machine — maart 17, 2012 @ 11:46 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.